Get Adobe Flash player

رسالة اليوم من هدي الرسول

-          حدث في شوال:غزوة حمراء الأسد في اليوم التالي لغزوة أحد، كان المشركون بعد غزوة أحد هموا بالرجوع لمواصلة عدوانهم، فخرج جيش المسلمين وعسكروا قرب المدينة في حمراء الأسد، وتسامع بهم المشركون فدخلتهم الرهبة وعلموا أنه لا تزال في المسلمين قوة فمضوا إلى مكة، واللافت للنظر أنه صلى الله عليه وسلم لم يأذن أن يخرج إلى حمراء الأسد إلا من شارك في أحد، وكأنها موصولة بغزوة أحد، ليمحو آثار المصيبة وترتفع معنويات أصحابه.

البحث

كتاب الرحمة في حياة الرسول

شاهد مكة المكرمة مباشرة

إقرأ مقالا من أكبر كتاب في العالم

إبحث عن محتويات الموقع

ننصحك بقراءة هذا الإصدار

شاهد المدينة المنورة مباشرة

المسجد النبوي _ تصوير ثلاثي الأبعاد

Madina Mosque 3D view

الرئيسية
hazreti_muhammad

Cahiliye toplumlarında yaygın olan sapkın inanışlardan biri, bir kimsenin diğerinin günahını yüklenebileceğini sanmalarıdır. Örneğin, arkadaşlarının bir ibadeti yapmasını engellemeye çalışır ve onlara "ben senin günahını yüklenirim" derler. Bu kişi elbette ki bir ibadeti engellemenin günahını alır, ancak karşısındaki kişi de bu ibadeti yerine getirmemenin günahını alacaktır. Yani hiç kimse ondan bu günahı alıp yüklenemez. Hesap gününde herkes yalnızca kendi yaptığından sorumlu tutulacaktır. Kimseye başkalarının günahları sorulmayacak, kimse de kimsenin günahını yüklenmeyecektir. Allah, Hz. Muhammed (sav)'e bu konuyu şöyle açıklamasını bildirmiştir:

De ki: "O, herşeyin Rabbi iken, ben Allah'tan başka bir Rab mi arayayım? Hiçbir nefis, kendisinden başkasının aleyhine (günah) kazanmaz. Günahkar olan bir başkasının günah yükünü taşımaz. Sonunda dönüşünüz Rabbinizedir. O, size hakkında anlaşmazlığa düştüğünüz şeyleri haber verecektir." (Enam Suresi, 164)

Peygamber Efendimiz (sav) "Kimse kimsenin günahını çekmez"42 sözleriyle de, halk arasındaki bu batıl inanca bir açıklama getirmiştir.